Istarske freske

četvrtak, 16.07.2009.

Čirkoti

Čirkoti su naselje sjeverno od Završja, u općini Grožnjan. Preporučam doći u Završje iz pravca doline Mirne, bijelim putem - starom makadamskom cestom. Crkva Sv. Prima i Felicijana nalazi se na groblju nedaleko naselja. Spuštajući se cestom prema groblju pruža se lijep pogled na Kostanjevicu i dolinu Mirne prema Antenalu.

Arhitektura crkve je skromna. Jednobrodna s upisanom apsidom i zvonikom na preslicu na pročelju. U ziđu crkve uočavaju se antičke spolije, a na žbuci južnog zida, desno od prozora sačuvan je grafit goticom uparan u svježu žbuku - unikum u istarskim krajevima. U crkvi se nalaze dva sloja nedavno otkrivenih fresaka. Mlađi je s kraja 14. ili početka 15. st. a izradila ih je radionica koja oslikava i crkvu Sv. Jelene kraj Oprtlja. Ova radionica je friulanske provenijencije i pod utjecajem dalekih odjeka Vitalea da Bologna. Ove freske nalaze se u apsidi. Prikazuju Krista na prijestolju u mandorli okružena simbolima evanđelista, dok je u donjoj zoni prikazan niz apostola pod arkadama. Freske su živih, pastelnih boja. Likovi nestvarnih i nježnih, lirski stiliziranih fizionomija, bademastih očiju i tonski modeliranog inkarnata.
Starije freske su izrađene barem stoljeće prije. Nalaze se na sjevernom zidu. Prikazuju Poljubac Judin, Molitvu na Maslinskoj gori i Krista pred Pilatom. Paleta slikara ograničenih je boja, dominira crna boja crteža te crveni i ružičasti okeri. Ispod ovog sloja fresaka nalazi se još jedan sloj žbuke na kojemu se nalaze ostaci boje što svjedoče o još jednom starijem sloju fresaka te dataciju crkve pomiču barem u početak 13. st.


16.07.2009. u 15:58 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.




  srpanj, 2009  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Blog opisuje jedan od najljepših fenomena istarske i hrvatske kulturne baštine: srednjovjekovno zidno slikarstvo Istre. Namjera mi je opisati sve lokalitete u Istri, uključujući liburnijski, slovenski i talijanski dio Istre. No osim zidnih slika bit će govora i o ostalim znamenitostima naselja i krajeva u kojima se nalaze crkve s freskama.

Arhiva

Bačva
Barban
Čirkoti

Linkovi

ISTRA - kulturna povijest, općenito

Istrapedia

Cvergla blog

Istrianet.org


DIPLOMATIKA

Codice diplomatico istriano

Monumenta Germaniae Historica


PUTOPISI

Pietro Casola


FOTOTEKE

Deutsche Fotothek

REALonline - Digitales Bildarchiv

Bildindex der Kunst und Architektur



e-mail

zeljko.bistrovic@gmail.com